perjantai 27. kesäkuuta 2014

Keskiviikko, 25.6.14

Loreleyn kuuluisa, vaarallinen kallio
Aamulla lähtö St. Goarista venyi kymmeneen. Lähtiessämme vastavirtaan minua hieman pelotti, sillä Reinin vaikein kohta, kovavirtainen Loreley, oli edessämme. Matka St. Goarista Bingeniin on 26 kilometriä ja siihen menee kirjojen mukaan 5-6 tuntia ”täydellä kaasulla”, sillä (vasta)virran voimakkuus on 8-10 km/h. Kilometrien 550,6-555,4 välillä on rannalla viidet liikennevalot, joissa ilmoitetaan myötävirtaan tulevien alusten mittoja. Joissain tapauksissa vastavirtaan pyrkivien on pysähdyttävä ja annettava talfarereitten tulla mutkasta ensin.



Meillä sekä ohittavia että vastaantulevia oli monia, vaan kaikista niitä selvittiin Kapun varmakätisyyden ansiosta. Väylän leveys oli tällä kohtaa 120 metriä, syvyyttä joessa paikoin 20 metriä, mutta vieressä oli näin matalan veden aikana kalliota ja kiviä näkyvissä. Ja vastavirta oli kova ja pyörteinen, niin että pinnaa pitelevän Kapun oli koko ajan oltava skarppina ja estettävä venettä joutumasta pois väylältä.


Loki 7,11 knots, GPS 2,2 knots, syvyyttä 2,8 m.
Me selvisimme siis joen vaarallisista kuohuista kohtuullisen hyvin, sillä olimme täällä Rüdesheimin satamassa jo kello kolmen aikaan, reilun 5 tunnin ajon jälkeen. Täällä meitä oli vastassa englantia puhuva paikallinen ja saksaa puhuva Hafenmeister. He auttoivat kiinnittymisessä ja kertoivat kohteliaasti kaiken sisältyvän 1,4 Euron metrimaksuun. Ainoastaan pesukone ja kuivaaja toimivat kolikoilla (á 3€). Satamassa on kymmenkunta hyvässä kunnossa olevaa polkupyörää veneilijöiden käytössä ja lisäksi yhteen saa kiinni kätevän peräkärryn. Erinomainen paikka siis, tähänastisista ehkä paras.


Kapu vaihtoi illalla moottoriin öljyt ja suodattimen. Suihkussa käytyämme pääsimme ansaitulle levolle…


Suuretkaan jokialus-matkustajalaivat eivät näytä vaativan samaa syvyyttä kuin SeijMer...

Tarkkuutta vaativaa menoa...



Ei kommentteja: